четвъртък, 7 януари 2010 г.

Митьо Очите контролирал дори бизнеса с антики в бургаския регион


Според криминалисти от Бургас мутри на Димитър Желязков и до днес събират рекет от иманярите, които търсят антични съкровища в Несебър и Слънчев бряг. Морските курорти са златна мина за иманярската мафия. От години водолази организират частни експедиции в търсене на потънали кораби и съкровища. Процъфтяват и нелегални разкопки в Стария Несебър.
Само преди дни шефът на бургаската полиция Васил Едрев се похвали, че е предал на Археологическия музей безценно съкровище, част от древна гробница. Златните накити били открити от бизнесмен, който строял хотел в новата част на Несебър. Предприемачът обаче скрил съкровището и не информирал никого за находката от страх да не бъде рекетиран от Митьо Очите.
“Димитър Желязков не е колекционер, но без негово знание иманярите не могат да работят. Всичко, което се открие, отива при хората на Митьо Очите, те продават античните предмети на богати български колекционери. Много от иманярите плащат такса на наркогрупировката, за да търсят необезпокоявани гробници и потънали кораби в морето”, признават ченгета от Бургас. Преди четири години иманяр открил уникално тракийско съкровище и надгробни плочи. Мутрите на Митьо Очите обаче конфискували стоката и обезщетили иманяра със смешните 500 лева. След това продали антиките за 40 000 евро.
“Хората на Митьо Очите контролират дори уличните търговци, които държат сергии в Стария Несебър и нелегално продават антични монети и всякакви артефакти от древността на чужденци.

Миналото лято таксата, която всеки собственик на подобна сергия плащаше, бе 3000 лева”, твърдят ченгетата. Те обаче не можели да предприемат нищо, тъй като никой не смеел да се оплаче от терора, който Димитър Желязков им оказва дори от затворническата килия. Митьо Очите бе уличен като нелегален колекционер малко след ареста си през пролетта на 2006-а.
Тогава прокурорите отвориха банковите сейфове на несебърския Ал Капоне и откриха над 2 килограма антично злато. Митьо Очите обяви, че златото е на майка му Станка, която наследила пендарите от баба си. Сред монетите обаче имаше и няколко от III век преди Христа с висока нумизматична стойност, които бяха конфискувани.

Няма коментари: